PENGARUH KUALITAS PELAYANAN DAN HARGA TERHADAP KEPUASAN PASIEN SERTA IMPLIKASINYA TERHADAP LOYALITAS PELANGGAN DI KLINIK MEGA KARTIKA
Abstract
This study aims to examine and analyze the effect of service quality and price on patientsatisfaction and its impact on customer loyaltyThe data used in this study are primary data taken from the results of questionnaireresponses by Depok Kartika Mega Kartika clinic patients. The data processing method uses thepath analysis method with the help of SPSS analysis tool version 24. The statistical testing in thisstudy uses a model of goodness of fit test.The results showed that service quality had a positive and significant effect directly orindirectly through patient satisfaction on customer loyalty, price had a positive and significanteffect directly or indirectly through patient satisfaction on customer loyalty and customer loyaltyhad a positive effect directly on customer loyalty .Keywords: Quality of service, price, patient satisfaction, customer loyalty.References
Alma, Buchari (2007), Manajemen
Pemasaran dan Pemasaran Jasa, CV.
Alfabet, Bandung.
Arikunto, Suharsimi (2010), Prosedur
Penelitian : Suatu Pendekatan Praktik,
Rineka Cipta, Jakarta.
Assauri, Sofjan (2013), Manajemen
Pemasaran : Dasar, Konsep dan
Strategi, Rajawali Press, Jakarta.
Ghozali, Imam (2011), Aplikasi Analisis
Multivariate Dengan Program IBM
SPSS 19, edisi kelima, Universitas
Diponegoro, Semarang.
Kotler, Philip dan Gary Armstrong (2007),
Dasar – Dasar Pemasaran, edisi Bahasa
Indonesia, Penerbit PT. Prenhallindo,
Jakarta.
Kotler, Philip dan Gary Armstrong (2008),
Prinsip-Prinsip Pemasaran, edisi 12,
Penerbit Erlangga, Jakarta.
Kotler, Philip dan Kevin Lane Keller (2007),
Manajemen Pemasaran, edisi 13 jilid 1,
Penerbit Erlangga, Jakarta.
Kotler, Philip;
Armstro
ng, Garry.
(2008).
Prinsip-prinsip Pemasaran, Jilid
Jakarta : Erlangga
Kotler dan Keller. (2009). Manajemen
Pemasaran. Jilid I. Edisi 13. Jakarta:
Erlangga
Kotler, Philip dan Gary Armstrong. (2012).
Principle of Marketing.Edisi 14. New
Jersey : Pearson Prentice Hall
Lasander (2013). “Citra Merek, Kualitas
Produk,dan Promosi pengaruhnya
Terhadap Kepuasan Konsumen Pada
Makanan Tradisional (Survey Pada
Industri Rumah Tangga Dodol Daging
Pala Audia di Tahuna Kab. Sangihe)”.
Jurnal Emba, Vol.1, No.3, Hal 284-293
Vol. 07. No. 2 Oktober 2019 29JURNAL MANAJEMEN FE-UB
Riduwan dan Engkos Achmad Kuncoro
(2012), Cara Menggunakan dan
Memaknai Path Analysis, Alfabeta,
Bandung.
Sugiyono. (2011). Metode Penelitian
Kuantitatif, Kualitatif dan R&D. Bandung:
Afabeta.
Sugiyono. (2013). Metode Penelitian
Manajemen. Bandung : Alfabeta.
Sugiyono (2007), Metodologi Penelitian
Bisnis, PT. Gramedia, Jakarta
Suharno dan Yudi Sutarso (2009), Marketing
in Practice, Graha Ilmu, Yogyakarta.
Supranto, J. (2001). Pengukuran Tingkat
Kepuasan Pelanggan untuk menaikkan
Pangsa Pasar. Jakarta : Rineka Cipta.
Tjahjaningsih. (2013). “Pengaruh Citra Dan
Promosi Terhadap Kepuasan
Tjiptono, Fandy (2008), Strategi Pemasaran,
edisi 3, ANDI, Yogyakarta.
Tjiptono, Fandy,(2008).Service Management
Mewujudkan Layanan Prima.
Yogyakarta: Andi
Tombokan, Lotje Kawet, Yanje Uhing.
(2013). “Pengaruh Kualitas Pelayanan,
Citra Merek terhadap Kepuasan
Konsumen Pengguna Taplus BNI kantor
cabang utama Manado”.Jurnal Emba.
Vol.3, No.3, Hal 552-561